A ka kuptim dita e veres pa ballokume, ja receta

00.2ballokume

Ne Elbasan,  Dita e Veres nuk mund te imagjinohet pa ballokumet. Nëse doni edhe ju t’i bëni vetë në shtëpinë tuaj, kudo që jeni, më poshtë ju tegojme receten  tradicionale te pergatitjes se ballokumeve:

Përbërësit për përgatitjen e 15-20 Ballakumeve:

1 kg sheqer i imët.

400 g. gjalp (ose dhe 450 g.), mundësisht prej qumështit të dhive, ose dhe lopëve.

1 kg miell misri i situr imët.

7 kokrra vezë (ose dhe 8) të freskëta.

1 filxhan qumësht.

1 filxhan miell gruri.

Merret një enë e madhe, prej bakri do të ishte e mira, por në mungesë edhe plastike nuk prish shumë punë. Tëlyni (gjalpi) një sasi prej 0, 4 kg, mundësisht nga qumështi i dhisë, ose dhe i lopës, vihet në zjarr jo të fortë derisa të tretet i gjithi dhe hidhet tek ena e madhe ku hidhet dhe 1 kg sheqer i imët dhe përzihet gjatë, papushim (me lugë druri, ose dhe me dorë) derisa të bëhet një masë homogjene. Në një enë përziejmë vezët e thyera me qumështin dhe e trazojmë. Mbi masën në tenxhere hedhim një filxhan me lëngun e vezëve një e nga një çdo 5 minuta, duke mos pushuar rrahjen e masës së përgatitur e më në fund, kur e mbarojmë të gjithë masën e vezëve.

 Pastaj fillojmë të hedhim dalëngadalë nga pak miell misri, derisa të mbarojë e gjithë masa prej 1 kg miell misri i situr hollë dhe pa pushuar së rrahuri me lugën e drurit. Këte masë e lëmë rreth 15 -20 minuta që të pihet (grimcat e miellit thithin lagështinë e tepërt), që të mos mbesë e qullët. Po të ketë nevojë mund të hidhet dhe një dorë miell, që të mos mbetet e qullët, por kujdes se po të hidhet shumë miell ballakumet bëhen të forta. Marrim tepsijat e mbi ato shpërndajmë me kujdes (pudrosim) një dorë mielli gruri e mbi atë vendosim topat (gati sa një grusht) me masën e përgatitur. Këto dërgohen në furrë e i pjek mjeshtri, ose futen në stufën elektrike në temperaturën 170º C, ku i lëmë afërsisht  deri  30  minuta, duke e parë shpesh me kujdes derisa të formojnë një kore, jo të kuqe. Nxjerrim tepsinë jasht dhe e lëmë pak të ftohet, që kur i vëmë thikën poshtë të shkëputen lehtë nga tepsia. 

LEXO TE NGJASHME

ALBEST.AL

Ky website kontrollohet dhe menaxhohet nga Albest.al. Të gjitha materialet , përfshirë fotografitë, janë e drejta autoriale e Albest.al. Materialet nuk mund të kopjohen, riprodhohen, ripublikohen, modifikohen, transmetohen, ose distribuohen në çfarëdo mënyre, pa lejen paraprake të Portalit Albest.