Per embelsiren e shijshme nga libra te dashura femijesh, te kthyera ne mrekulli kulinare

15239138 1845611645676403 1665595676 n

“Sot ne kohen e mengjesit (nje mengjes i thjeshte – nje-dy pite me mjalte, te mbuluara siper me marmelate) ai papritmas krijoi nje kenge te re...”

Nuk eshte e mundshme qe te mos permendim Arushi Puh, kur behet fjale per mjalte dhe per embelsira. Mirepo, asociacionet midis ushqimit dhe letersise nuk kufizohen vetem me librin e famshem te Alan Aleksander Miln. Menjehere pas kesaj kujtojme Pipi Çorapegjates te shkrimtares suedezeAstrid Lindgren per ushqimin e Karlsonit, te cilin ai e vjedh nga shtepia e Picirrukut. Ne se do te mendojme pak, do te shikojme, se lista mund te behet shume e gjate. Ne letersi ka shume faqe, ne te cilet pershkruhet ndonje ushqim. Por eshte teper e veshtire, qe nga kjo te krijohet nje recete, te cilen njerezit te pelqejne, ashtu siç e pelqejne librin, ne te cilen e kane zbuluar.

“Ana e embel e letersise” keshtu mund te prezantojme shkurtimisht idene e dy vajzave, te cilet e quajten veten “Trouble Bakers”. Mirepo, kush jane ato? Desisllava Ivanova dhe Prolet Trifonova e shnderrojne recetat e perrallave ne embelsira te verteta te shijshme vetem per admirues.

Si lindi ideja dhe çfare e motivon dy vajzat?

“Ne te dy – Desi dhe Prolet, pelqejme te lexojme, te hame, te gatuajme. Vendosem, se mund te gershetojme ato tri gjera, dhe keshtu te kontribuojme per popullarizimin e ndonje libri. Ne te dy pelqeje embelsirat. Prej vitesh pergatisim embelsira kryesisht per miqte me raste te ndryshme. Keshtu papritmas lindi ideja per “Trouble Bakers”. Na pelqen te eksperimentojme me receta te ndryshme.”

Cilat jane heronjte e preferuar letrare nga te dy vajzat Desisllava Ivanova dhe Prolet Trifonova?

“Kohet e fundit u orientuam te hobite. I preferojme, sepse edhe neve na pelqejne aventurat. Krahas kesaj na pelqen te hame. Shpesh theksojme, se ne librin e Tolkinit “Kryezoti i Unazave” ka shume ushqim, i cili mund te gatuhet dhe te transferohet ne jeten reale.”

Ne te vertete njeriu mund te mesoje shume gjera interesante per ushqimet nga hobite. Ne romanet e Tolkinit ka nje gje ne te vertete e mrekullueshme – kjo eshte buka e elfeve. Te dy vajzat Desisllava Ivanova dhe Prolet Trifonova gjithashtu bejne prova per te brumosur:

“Sekreti eshte, se secili e pasuron receten me diçka te re. Ne fillim e brumosnim vetem me hurma, pas kesaj na propozuan te futim edhe molle. Nuk e kemi te qarte receten e sakte. Ne gatuajme pa receta te sakta. Mjafton vetem, qe ushqimi te jete i permendur dhe ne te perfytyrojme si ai duket. Parase te fillojme te gatuajme kerkojme ne Internet si njerezit e tjere e bejne kete.”

Pyetjes a kane bere embelsirat e pershkruara ne librat e preferuara nga femijet i kushtuar Alises, te dy vajzat iu pergjigjen, se akoma nuk kane provuar. Desisllava Ivanova dhe Prolet Trifonova kane deshire qe pas kohe te punojne me femije ne mosha te ndryshme, te mendojne perralla per ushqim dhe pas kesaj se bashku me femijet te pergatitin. Keshtu besojne, se pas kohe, leximi nga nje detyre shkollor do te shnderrohet ne nje argetim te preferuar.

LEXO TE NGJASHME

ALBEST.AL

Ky website kontrollohet dhe menaxhohet nga Albest.al. Të gjitha materialet , përfshirë fotografitë, janë e drejta autoriale e Albest.al. Materialet nuk mund të kopjohen, riprodhohen, ripublikohen, modifikohen, transmetohen, ose distribuohen në çfarëdo mënyre, pa lejen paraprake të Portalit Albest.